Tandpasta: Wat zit erin en hoe werkt het om tandbederf te voorkomen?

Alles wat u moet weten over Mariadistel
[ad_1]

Tandpasta: Wat zit erin en hoe werkt het om tandbederf te voorkomen?

Tandpasta is een veelgebruikt product dat helpt bij het reinigen en onderhouden van een gezonde mond. Het bestaat uit verschillende ingrediënten die samenwerken om tandplak te verwijderen, gaatjes te voorkomen en de adem te verfrissen. In dit artikel zullen we de ingrediënten van tandpasta bespreken en uitleggen hoe ze werken om tandbederf te voorkomen.

Ingrediënten van tandpasta

De meeste tandpastaproducten bevatten de volgende hoofdingrediënten:

  • Fluoride
  • Abrasieve stoffen
  • Detergenten
  • Smaakstoffen
  • Conserveringsmiddelen
  • Kleurstoffen

Elk van deze ingrediënten speelt een belangrijke rol bij het reinigen en beschermen van de tanden. Hieronder zullen we uitleggen hoe elk ingrediënt werkt.

Fluoride

Fluoride is een van de belangrijkste ingrediënten in tandpasta. Het versterkt het tandglazuur en helpt tandbederf te voorkomen door het beschermen van de tanden tegen zuuraanvallen door bacteriën. Fluoride vermindert ook de zuurproductie in de mond en bevordert de remineralisatie van tandglazuur.

Abrasieve stoffen

Abrasieve stoffen, zoals calciumcarbonaat en siliciumdioxide, helpen bij het verwijderen van tandplak en vlekken van het tandoppervlak. Ze zorgen voor een lichte schuring om tandsteen te voorkomen, maar moeten wel voorzichtig gebruikt worden om te voorkomen dat het tandglazuur wordt beschadigd.

Detergenten

Detergenten, zoals natriumlaurylsulfaat, zorgen ervoor dat tandpasta goed schuimt en helpt bij het verwijderen van voedselresten en bacteriën uit de mond. Het zorgt voor een fris en schoon gevoel na het poetsen.

Smaakstoffen

Smaakstoffen, zoals pepermunt en menthol, worden toegevoegd aan tandpasta om een frisse adem te bevorderen en een aangename smaak te creëren tijdens het poetsen. Smaakstoffen maskeren ook de scherpe smaak van Andere bestanddelen in tandpasta.

Conserveringsmiddelen

Conserveringsmiddelen worden toegevoegd om de houdbaarheid van tandpasta te verlengen en de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat de tandpasta veilig en effectief blijft gedurende de hele levensduur van het product.

Kleurstoffen

Kleurstoffen worden gebruikt om tandpasta een aantrekkelijke uitstraling te geven. Ze hebben geen specifieke functie bij het reinigen of beschermen van de tanden, maar dragen bij aan de algemene esthetiek van het product.

Hoe werkt tandpasta om tandbederf te voorkomen?

Tandpasta werkt op verschillende manieren om tandbederf te voorkomen:

  1. Verwijderen van tandplak: De schurende stoffen in tandpasta helpen bij het verwijderen van tandplak en vlekken van het tandoppervlak, waardoor de vorming van tandsteen en gaatjes wordt voorkomen.
  2. Versterken van tandglazuur: Fluoride in tandpasta versterkt het tandglazuur en bevordert de remineralisatie van het glazuur, waardoor de tanden beter bestand zijn tegen zuuraanvallen
  3. Frissen van de adem: Smaakstoffen in tandpasta zorgen voor een frisse adem en maskeren eventuele onaangename geuren in de mond

Door regelmatig te poetsen met tandpasta en een goede mondhygiëne te handhaven, kan tandbederf effectief worden voorkomen.

FAQ

Wat is het verschil tussen gewone tandpasta en tandpasta voor gevoelige tanden?

Tandpasta voor gevoelige tanden bevat extra ingrediënten, zoals kaliumnitraat of strontiumchloride, die de gevoeligheid van de tanden verminderen door het blokkeren van de kleine kanaaltjes (tubuli) in het tandglazuur. Deze ingrediënten helpen bij het verminderen van pijnlijke reacties op hitte, koude of zoete voedingsmiddelen.

Is natuurlijke tandpasta beter dan reguliere tandpasta?

Natuurlijke tandpasta’s bevatten vaak ingrediënten van plantaardige oorsprong en vermijden synthetische stoffen zoals fluoride, conserveringsmiddelen en kunstmatige kleurstoffen. Hoewel natuurlijke tandpasta’s gewaardeerd worden om hun milieuvriendelijkheid en natuurlijke ingrediënten, bieden ze mogelijk niet dezelfde mate van bescherming tegen tandbederf als reguliere tandpasta’s die fluoride bevatten.

Moet ik tandpasta met of zonder fluoride gebruiken?

Fluoride is een belangrijk bestanddeel dat helpt bij het versterken van tandglazuur en het voorkomen van tandbederf. Tandpasta’s met fluoride worden over het algemeen aanbevolen door tandartsen en worden beschouwd als effectieve manier om de tanden te beschermen tegen gaatjes. Indien gewenst, kan er ook gekozen worden voor tandpasta zonder fluoride voor kinderen of in gevallen waarbij fluoride wordt vermeden.

Wat is het beste moment om tanden te poetsen?

Het wordt aanbevolen om twee keer per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds, te poetsen. Tandplak dat zich gedurende de dag opbouwt, kan ‘s nachts schade aanrichten als het niet wordt verwijderd. Door ‘s nachts te poetsen wordt het tandglazuur beschermd tegen tandbederf. Ook is het belangrijk om na het eten van zure voedingsmiddelen nog even te wachten voordat je poetst, omdat zuren het tandglazuur tijdelijk verzwakken.

[ad_2]
-29%
-17%
-26%
-42%
-16%